Vind in 3 stappen jouw cartridges of toners

Keuzehulp

Waar vind ik mijn printertype?
1.
2.
3.
 
  • Goedkoopste van Nederland
  • Hoogwaardige kwaliteit
  • Gratis achteraf betalen
  • 24 uurs levering
  • Gratis bezorging vanaf €50,-
  • Perfecte service
Veilig en eenvoudig betalen via

De geschiedenis van het printen

31 January 2020

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een printer in huis staan, ze zijn niet meer weg te denken.. Het kan zelfs al zonder kabel! Vroeger ging dit echter heel anders. Ben je nou benieuwd hoe de printer is ontstaan en hoe dit vroeger ging? Lees dan snel verder!

De eerste manier van ‘’printen’’

In 3000 voor Christus hadden kleitabletten. Een kleitablet is een tablet gemaakt uit klei die diende als informatiemedium bij de beschavingen uit het Nabije Oosten. De eerste kleitabletten ontstonden in het zuiden van Mesopotamië (een streek in Irak). Ze grafeerden hier karakters in door middel van een naald. Als de kleitabletten gemaakt werden liet men ze drogen in de zon of ze bakten de kleitabletten in de oven. In totaal zijn er meer dan 100.000 kleitabletten gevonden, men verwacht dat er nog veel verstopt onder de grond liggen, dus mogelijk zijn het er zelfs meer dan een miljoen.

De eerste drukpers

De eerste drukpersen waren houten handdrukpersen, in het houten blok werden soms hele teksten en afbeeldingen gesneden. Vervolgens werd hiermee het papier bedrukt. Dit was een langzaam en arbeidsintensieve manier van printen. Daarnaast was het niet mogelijk om een deel van de tekst te corrigeren, de hele pagina moest dan opnieuw worden afgedrukt. In de industriële revolutie rond 1430 werd de metalen drukpers uitgevonden door Johann Gutenberg, een Duitse goudsmid. Hij maakte gebruik van losse letters die vervangbaar waren. Dit proces ging sneller en was makkelijker, en bovendien konden deze letters worden hergebruikt in tegenstelling tot de oude blokdrukken.

De eerste inkjetprinter

Rond 1950 werd de eerste inkjetprinter ontwikkeld, je kon hiermee een afbeelding op papier en op kunststof platen afdrukken. Een aantal jaren later werd in 1960 het fotokopieerapparaat gelanceerd, dit werd al snel belangrijk voor kantoren. Vrij snel daarna kwam in 1969 de eerste laserprinter op de markt van het merk Xerox, in die tijd was dit nogal wat. Maar vandaag de dag heeft (bijna) elk merk laserprinters. In 1990 ontstond de eerste 3D printer, dit werd pas populairder in 2013. Dit is een van de nieuwste technologieën in de grafische industrie. 20 jaar geleden werden er vele verschillende hightech printers gelanceerd op de markt.

Printers zijn vandaag de dag onmisbaar in huis en op kantoor. De afgelopen eeuw was een afdrukrevolutie, in deze eeuw is de techniek van afdrukken drastisch verandert.